Skip to content

cropped-logo.png

OM OPPVIND

Oppvind
er en frittstående selveiende forening med formål å tilby opplysning om IKT. Foreningen prioriterer
 unge og voksne med lette psykiske vansker og andre som av ulike grunner sliter i bydel Frogner.

Tall i 2023 viste at
600.000 personer i Norge står utenfor digitalt. Bydel Frogner med sine omlag 60.000 beboere har en andel av disse.

Oppvind ble dannet som en videreutvikling av et lavterskeltilbud i data og musikk på Majorstuen 2017-2020.


Oppvind driver ikke behandling og har ingen koblinger til forvaltningen i bydel Frogner.


Oppvind har et langsiktig perspektiv,
og ser at tiltak som gir verdiskapning bør forvaltes.

Visjonen er å skape en atmosfære som gir mening både for deltagere og forening.


Inntak av deltakere skjer på et privat plan og det taes ikke inn noen deltakere via Bydel Frogner.


Aktivitetene utvikles av Oppvind og tilrettelegges og gis som oftest i et en-til-en format (noe som viste seg som en god løsning i 2017-2020).
Aldersgrense 18 år.

AKTIVITETER

 
  • Utøve rådgivende, opplysende og hjelpende virksomhet innen IKT
  • Promotere gjenbruk av datautstyr gjennom undervisning i reparasjoner
  • Styrke kommunikasjonen mellom deltaker og samfunn
  • Skape aktiviteter og tilbud som gir en positiv opplevelse
  • Arbeide for deltagernes rettigheter og interesser
  • Leie inn foredragsholdere i coaching og selvutvikling
  • Leie inn hjelp til webutvikling og markedsføring
  • Delta på faglige messer, seminarer og fag- og deltagerturer

Det vises aktsomhet for etiske sider basert på:

  • Personvern
  • Kommunikasjon
  • Integritet

Oppvind er sterkt IKT-politisk rettet og følger arbeidet til flere europeiske IKT-paraplyer, for å være oppdatert på det siste i utvikling og muligheter, og å dra nytte av forskning og innovasjon for å styrke og understøtte våre tjenester. Oppvind følger arbeidet til:

CORDIS
(Community Research and Development Information Service). Tjeneste som gir informasjon om EU-finansiert forskning, innovasjon og prosjekter. CORDIS fremmer kommunikasjon og samarbeid mellom forskningsgrupper i Europa.

CEPIS
(Council of European Professional Informatics Societies). Nettverk av informatikk-foreninger i Europa som fremmer informatikkutdanning og kvaliteten på informatikkprofesjonen i Europa. CEPIS virker også for etterutdanning og kompetanseutvikling for informatikkprofesjonelle.

EDPS
(European Data Protection Supervisor) Uavhengig organ som overvåker EUs databeskyttelsespolitikk og sikrer personvernet. Rådgivende for EU-institusjoner og organer.

HORIZON EUROPE
EUs program for forskning og innovasjon for perioden 2021-2027. Ett av de største forskningsprogrammene med mål å øke innovasjonskapasiteten i Europa.

THE DIGITAL COMPASS 2030
Strategi som skal bidra til å utvikle digital kompetanse, øke bruken av digitale tjenester, og øke deling av data. The Digital Compass 2030 skal også bidra til å utvikle et velfungerende digitalt indre marked i Europa.


ALL DIGITAL
All Digital (tidligere kjent som Telecentre Europe) er en ledende pan-europeisk forening basert i Brussel, som representerer medlemsorganisasjoner over hele Europa som jobber med 25 000 digitale kompetansesentre.

VEDTEKTSFØRT DRIFT

 

Styret er foreningens høyeste myndighet og holder møte når styreleder eller styremedlemer forlanger det. Styret gjennomfører vedtak fattet av årsmøtet og kan ikke omgjøre vedtak fattet av årsmøtet før neste årsmøte. Styret administrere og fører kontroll med foreningens drift og vedtar mandat og retningslinjer. Styremedlemmene plikter å forholde seg til vedtak som er fattet og til å delta på møtet. Medlemmer har også stemmerett og er valgbare til tillitsverv i foreningen.

Årsmøtet er Oppvinds høyeste organ og holdes hvert år. Møtet er vedtaksført med det antall stemmeberettigede medlemmer som møter, og alle medlemmer har én stemme. Møteleder velges av årsmøtet. Ordinært avholdes møtet hvert år innen utgangen av juni. Styret er beslutningsdyktig når hele styret er til stede. Styrets leder har signaturrett og styret skal representere Oppvind utad. Oppvind vil samarbeide med andre organisasjoner i saker hvor det fremmer foreningens sak.

Møtet behandler saker som er nevnt i innkallingen men på ordinært årsmøte kan likevel spesielle saker, bortsett fra vedtektsendringer og forslag om oppløsning tas opp til behandling. Ekstraordinært årsmøte blir avholdt når styret bestemmer og Innkalling skjer på samme måte som for ordinære årsmøter, med minst 14 dagers varsel. Ekstraordinære årsmøter kan bare behandle og avgjøre de sakene som er kunngjort i innkallingen. Styret kan fremme forslag om vedtektsendringer. Forslag om vedtektsendringer kan kun behandles på årsmøtet.

Til markedsføring skal foreningen skal ha internettside og utgir også annen informasjon som f.eks på sosiale medier og med trykk- saker. Styret har ansvar for å engasjere aktører for de ulike oppdragene og står selv som ansvarlig utgiver. Styret står for tilsetting/engasjement og det økonomiske ansvaret.
Oppvind har arbeidsgiveransvar om medlemer i styret må ansettes for kortere eller lengre perioder i den daglige driften av foreningen.

Oppløsning av foreningen kan kun skje ved årsmøtevedtak og først når det foreligger to påfølgende vedtak. Årsmøtet bestemmer hva som skal gjøres med foreningens eiendeler og midler ved oppløsning, slik at disse kan nyttes i samsvar med foreningens formål og verdier. Gjenværende midler og eiendeler i boet etter en oppløsning skal overføres til aktører innen musikkmiljøet i Oslo.

Videoer Oppvind deler

Oppvind er opptatt av å formidle kvalitetsvideoer som er pålitelige og pedagogisk verdifulle. Videoene
fokuserer på ulike aspekter av informasjonsteknologi og er en ressurs for å formidle emner på en
tilgjengelig måte. Videoene presenterer alt fra datahistorie, grunnleggende data og avanserte
temaer og gir en opplevelse som kan hjelpe til med å forstå og huske bedre.

ÅPEN KILDEKODE

 

Oppvind har valgt å ta i bruk en andel av programvare med åpen kildekode i virksomheten (programvare hvor kildekoden er tilgjengelig for alle, og hvor brukere har rett til å bruke, kopiere, distribuere og endre programvaren). For Oppvind er det flere grunner til å velge slik programvare. En av de viktigste grunnene er at foreningen noen ganger ønsker å kunne tilpasse programvare til våre egne spesifikke behov.

Oppvind gir også opplæring i installasjon og bruk av operativsystemet Linux
som er et kostnadseffektivt og fleksibelt alternativ til kommersielle operativsystemer. Det fokuseres på grunnleggende ferdigheter som å navigere i filsystemet, bruke kommandolinje, installere og fjerne programvarepakker, og konfigurere nettverksinnstillinger. I tillegg lærer deltakerne om grunnleggende konsepter som brukerrettigheter, programvarelisenser, og maskinvarekrav. Forskjellene mellom Linux og andre operativsystemer som Windows og macOS taes opp og deltakerne får praktisk erfaring med Linux ved å la dem bruke og utforske operativsystemet på egne datamaskiner.

Innføring i Linux krever tilpasning til deltakernes nivå og behov og det startes med en introduksjon til grunnleggende konsepter og deretter gradvis øke vanskelighetsgraden etter hvert som deltakerne utvikler seg og blir mer komfortable med operativsystemet.
Med riktig undervisning og støtte kan deltakerne utvikle en solid forståelse av Linux og åpen kildekode.

Oppvind følger også arbeidet til NUUG (Norwegian Unix User Group).

Kopirett © Oppvind 2024  –  Org. 927 302 144  –  Bank 1254 63 50515  –  Personvernerklæring  –  Utviklet av Frogner Data
Kopirett © Oppvind 2024  –  Org. 927 302 144  –  Bank 1254 63 50515  –  Personvernerklæring  –  Utviklet av Frogner Data